marți, 30 ianuarie 2024

Eșecul lui Kalvin Phillips la Manchester City nu demonstrează nimic

West Ham United l-a împrumutat pe Kalvin Phillips de la Manchester City până la finele sezonului 2023-2024.

Kalvin Phillips (28 de ani) a fost selecționat la naționala Angliei de 31 de ori, inclusiv pentru UEFA Euro 2020 și 2022 FIFA World Cup. La Manchester City însă, nu a reușit să joace constant. Acest aspect nu diminuează cu nimic calitatea sa personală ca jucător. El nu a eșuat la City. Pur și simplu, nu I s-a găsit un rol în angrenajul unei echipe plină de mijlocași străluciți. City îi are pe Foden, De Bruyne sau Grealish (un jucător mult subapreciat, într-un mod curios), toți fotbaliști de mare calitate. Phillips este un jucător pe care o echipă trebuie să se alcătuiască, el este piesa centrală. La City însă, sunt mai mulți candidați, iar introducerea lui pe un post care să i se potrivească însemna refacerea din temelii a sistemului de joc. Nu a fost cazul, astfel de riscuri nu sunt asumate de nimeni în prezent.

Nu l-am văzut de multe ori pe Kalvin Phillips jucând, dar un fotbalist se recunoaște ca atare de la primul meci vizionat. Foarte mari fotbaliști ca Waddle, Francescoli, Caniggia, Gascoigne, nu au avut neapărat cariere mari la cluburi. Dar, din nou, asta nu le diminuează cu nimic calitatea fotbalistică.

Phillips e un jucător care nu pune un picior greșit, ca să folosesc o expresie englezească foarte potrivită aici dar care sună cam gol în românește. Nu face o mișcare în plus sau greșită, dirijează jocul în mare viteză și întotdeauna cu mișcarea potrivită. Asta nu e ușor deloc. Dar numai într-un colectiv care performează și numai dacă e folosit în rolul portivit. Nu a avut de multe ori astfel de prilejuri, dar când le-a avut, nu le-a ratat. Sper că West Ham să-i dea ocazia potrivită și să-și ridice nivelul de joc suficient pentru a beneficia pe deplin de aportul unui jucător de excepție.