duminică, 7 august 2022

Se facturează către SC Untold SRL folosinţa Splaiului Independenţei?


Dintr-o verificare personală în teren, am constatat că Splaiul Independenţei (dar şi alte străzi) e utilizat complet de SC Untold SRL, între podul Napoca şi podul Garibaldi. Există şi un comunicat al primăriei în acest sens.

Întrebarea este dacă proprietarul spaţiului, Municipiul Cluj-Napoca, percepe chirie şi dacă această chirie este nediscriminatorie, adică SC Untold SRL să nu fie tratat preferenţial faţă de restul.

Articolul 7 din Codul administrativ, intitulat “Principiul egalităţii” prevede că: “Beneficiarii activităţii autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice au dreptul de a fi trataţi în mod egal, într-o manieră nediscriminatorie, corelativ cu obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice de a trata în mod egal pe toţi beneficiarii, fără discriminare pe criteriile prevăzute de lege”.

SC Untold SRL utilziează Splaiul Independenţei pe post de parcare, fiind ocupat cu maşini ale vânzătorilor, utilaje de construcţie, materiale de construcţie, diverse autovehicule.

Prin urmare, spaţiul fiind folosit ca parcare, se impune tarifarea acestuia ca atare. Pentru acest calcul, este utilă existenţa tarifelor de parcare pentru zone similare, respective tariful din piaţa Mihai Viteazu, aflată în proximitate, care merge până la 369 de lei jumătate de oră tariful în centru la oră de vârf, hai să zicem o medie de 300 de lei pe oră, înmulţit cu 24 de ore rezultă 7200 lei pe zi pentru 15 mp, adică 480 de lei pe metru pătrat pe zi, respectiv 100 de dolari/mp. Dacă mie sau ţie primăria ne ia 100 de dolari pentru o zi pe un metro pătrat, e obligată să aplice SC Untold SRL acelaşi tratament cu cel aplicat nouă.

SC Untold SRL foloseşte cel puţin 10 hectare de stradă, adică 100.000 de metri pătraţi, care înmulţit cu 100 de dolari pe zi, tariful primăriei pentru zona respectivă, dau o chirie datorată de 10.000.000 dolari, pe zi, înmulţit cu numărul de zile, 4, egal 40 de milioane de dolari. Dar asta e un minim, pentru că o mulţime de zile SC Untold SRL foloseşte aceleaşi străzi ante- şi post- factum (inutil să mai atrag atenţia că şi pe acele zile trebuie percepută chirie în aceleaşi condiţii) şi pentru că estimarea mea cu privire la suprafaţă e în minus, fără îndoială, deoarece mai sunt străzi şi alei ocupate şi folosite. Deci SC Untold SRL trebuie să plătească la tariful perceput de primărie TUTUROR cetăţenilor, adică de la 40 de milioane de dolari în sus; bun, poate că plăteşte, dar încă nu ştim asta, pentru că primăria nu informează cetăţenii. Se ţin la mare secret contractele de închiriere şi facturile, sunt absolut convins pentru că se percepe o bagatelă de chirie, altfel se dezvăluiau fără probleme. O altă chestiune care ar trebui cunoscută de cetăţeni este dacă se facturează şi cât consumul de utilităţi sau primăria le suportă spre paguba noastră.