joi, 27 aprilie 2023

Rusia şi-a trimis noile tancuri T-14 Armata în Ucraina


Noile tancuri T-14 Armata au început să fie folosite de Rusia în războiul din Ucraina. Nu este vorba despre o premieră, deaorece se pare că tancurile Armata au fost testate deja în războul din Siria.
Aceste tancuri sunt utilizate împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, ca piese de artilerie (tancurile sunt, practic, tunuri autopropulsate), pentru bombardament, şi nu sunt folosite în operaţiuni de asalt sau în luptă contra altor tancuri. Evident, nu vor să le expună prea mult.
Tancurile T-14 Armata, care pot atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră, sunt dotate cu protecţie suplimentară pe părţile laterale şi au o turelă fără prezenţă umană. Echipajul controlează tancul dintr-o capsulă blindată izolată, localizată în partea din faţă a corpului tancului.
Nu se ştie câte exemplare din tancul T-14 deţine Rusia, însă se crede că doar câteva zeci. Un ordin masiv de 2.500 de tancuri a fost plasat în 2015 şi ar fi trebuit îndeplinit până în 2020, însă scadenţa a fost împinsă până în 2025 şi nu e sigur că această cantitate imensă va fi realizată.
Tancurile sunt echipamente extreme de versatile pe câmpul de luptă, unde se poate găsi loc pentru o varietate de astfel de maşinării. Astfel, ruşii folosesc până şi vechile T-54/T-55, încă foarte utile, care sunt utilizate în fortificaţii, instalate în tranşee, având o rază de bătaie mai bună ca unele tancuri moderne.