miercuri, 9 august 2023

Cazul Gheboasă e o diversiune care a degenerat periculos


Diversiune în scopul de a încerca indirect legitimarea practicii discutabile de primire a minorilor într-un vacarm luminat agresiv, nocturn și în condiții dubioase. El a fost atacat concertat de mare parte din presa aservită, inclusiv de cea care face opoziție controlată.
Gheboasă e un nevinovat care a fost desemnat ca țintă falsă care să deturneze atenția de la problema adevarată: primirea sistematică și masivă a minorilor la această chestie, activități nocturne, pe toata durata nopții, în lumini extrem de puternice, în sunete extrem de puternice, și în alte condiții care îi vatămă; cum e asta o manifestare pentru minori?
Evident, demenții care l-au repartizat în rol de acar Păun nu și-au pus nici un moment problema (sau dacă și-au pus-o, nu le-a păsat) că manevra lor de propagandă riscă să-i ia lui Gheboasă însăși calitatea de artist și posibilitatea concretă de a-și câștiga licit existența.
Într-un mod șocant, pe care nu l-am conștientizat până anul acesta, pentru că pur și simplu e greu de închipuit (cine s-ar fi gândit că se merge până acolo?), comercianții Untold vând bilete către minori, care participă neînsoțiți de la 14 ani în sus, minorilor peste 7 ani părinții trebuie să le cumpere bilet, iar cei sub 7 ani (?!) intră fără bilet...
Nu numai că se vând bilete minorilor, ci se face acest lucru sistematic și masiv, o proporție semnificativă dintre participanți fiind minori. Ca minor n-ai voie să vezi neînsoțit un film la TV cu Jackie Chan, dar poți să stai peste noapte, toată noaptea, undeva unde poți vedea inclusiv bărbați bărboși în chiloți cu colăcel de înot?
Discuția pe versuri a eliminat orice altă posibilă dezbatere asupra altor condiții care ar putea să dauneaze dezvoltarii organismelor tinere, cum ar fi lumină extrem de agresivă, din surse multiple, poluare fonică intensă, din surse multiple, manifestări ale consumatorilor de droguri și chiar traficanților (a se citi rapoartele poliției), temporal nocturn. Acordul părinților e fără importanță, statul protejează minorii inclusiv de părinții iresponsabili, existând un interes public, al tuturor.
Iar Gheboasă a fost angajat să facă ce se știa, cu precizie și dianinte, că face. El nu putea să stea să întrebe publicul nu-i asa că o grămadă sunteți minori? E problema festivalului că se primesc minori și a puterii de stat, corupte până-n vârful unghiilor cu incompetență și venalitate, nu a lui Gheboasă. El doar a prestat ca artist ceea ce se știa că are în repertoriu. Exact pentru asta a fost angajat și încă intuitu personae, ca orice artist (îl angajezi în considerarea calităților personale, adică a ceea ce face).
Iar acolo abundă de versuri scârboase, și în română și în engleză, nu e Gheboasă singur cu proverbiala p...dă a țigăncii...
Inițial poate că l-au ales pentru că are o poveste de viață dramatică, care poate stârni compasiunea și transfera discuția spre altceva, chiar cu o emoție pozitivă per ansamblu, uite că ăștia s-au legat de bietul băiat și doar vezi ce greu a crescut. Dar lucrurile au degenerat nepermis...
Pe scurt: A fost o servită, l-au ostracizat la ordin, ca diversiune, să abată atenția de la celelalte posibile probleme legate de minori: vinzi bilete minorilor și îi primesti (chiar neinsotiti de la 14 ani în sus!) într-un mediu potențial vătămator pentru ei, inclusiv posibil consum de droguri, personaje ciudate în public, pe timp de noapte etc. Acum toți discută despre versurile lui (versuri care se cunoașteau în avans, când l-au contractat), iar ei mimează că au grija de minori, amendând artistul. Dar, de fapt, minorii nu sunt protejați defel, ci agresați de un mediu ostil.
Ideile de aici s-au format în mare în comentarii, înainte să le grupez și dezvolt aici. Am început să aștern ideile de bază ale acestui articol (care – după cum am spus - sunt, practic, o colecție de opinii exprimate deja în diverse comentarii) în cursul zilei de ieri, cu mult înainte să intervină evenimentul principal care îmi validează cu sută la sută raționamentul: jandarmeria mobilă din Cluj (care evident nu avea ce căuta acolo) s-a trezit (pusă?) să-l amendeze pe Gheboasă... Despre asta însă, în episodul următor.